3. Att ställa upp sin text

Att ställa upp sin text

Studera nedanstående noggrant och skriv dina texter i enlighet med anvisningarna. Notera att det för t ex uppställning av dialog finns flera olika möjligheter och du får då helt enkelt bestämma dig för vilket sätt som känns mest tilltalande. Men var konsekvent! Vad gäller kommatering (,) radindelning och nya stycken så har detta också betydelse för textens puls och melodi. Det gäller förstås också för alla andra tecken, som kolon, semikolon, tankstreck.

Ett bra tips är att studera hur det brukar se ut i romaner och noveller och sedan helt sonika göra likadant!


Paginera 1(1)

Rubriken kan gärna skrivas något större, 14 punkter

Texten kan sedan skrivas med 12 punkter.

Välj ett vanligt snitt, ex vis Times New Roman och skriv med 1 ½ radavstånd! Välj marginaler, dvs så att det blir rak vänster- och högermarginal!

Börja alltid i vänstermarginalen. Men:

  Varje gång du börjar på en ny rad ska du göra ett indrag (= två mellanslag, varken mer eller mindre).

Ny rad väljer du om du ska börja på en lite ny tråd, för att markera en tids- eller rumsförskjutning, då du helt enkelt vill markera en något längre paus, samt då någon ska säga något – alltså vid dialog.

  Ny rad markerar då att det är en ny människa som börjar tala:
  Man kan välja antingen det ena sättet eller det andra:
  - Man kan skriva det så här, sa hon.

Eller så här:
  ”Det här går lika bra det”, svarade han.

Vid repliker blir det ofta bättre om man också gestaltar:
  - Man kan skriva det så här, log hon överlägset och kisade i motljuset.
  ”Det här går lika bra”, försvarade han sig trumpet.

Det är viktigt att du bestämmer dig för ett sätt att hantera dialogen. Naturligtvis går det också att helt avstå från tecken, men rätt använda är de till stor hjälp för läsaren.
Nytt stycke (dvs då det är en luftrad ovanför) börjar alltid i vänstermarginalen. Det används för att markera att man börjar på något nytt; ett längre tidshopp, ny plats, nytt perspektiv, ny synvinkel – eller för att helt enkelt markera en lång pausering.

Så här ska alltså dina texter se ut. Ibland skylls det på datorerna, men datorn bestämmer ju inte över oss människor! Det finns inställningar, ju. 

Glöm inte heller att skriva ditt namn!