1. Introduktion

Varmt välkommen till kursen Att skriva – distans!

Att få sin text läst, belyst och kommenterad ur någon annan människas perspektiv är en ovärderlig hjälp för att utveckla sitt skrivande – liksom att själv närläsa andras texter. Av den anledningen är läsning av varandras texter och diskussioner kring/respons på dessa texter en av de stora byggstenarna på den här kursen.

Vad vi är ute efter är att hitta textens potential och utvecklingsmöjligheter! Läsande är ju till en inte obetydlig del också något som pågår i läsarens fantasi.

En viktig sak att bidra med när du läser någon annans text är helt enkelt att berätta om din läsupplevelse! För en bra text blir till i huvudet på läsaren, en text på papper, är just bara tecken på papper.

Jag förmodar att ni alla kommer att vara intresserade och vilja läsa varandras texter. Det är något som jag verkligen vill uppmuntra. Tänk på att ert viktiga uppdrag för dina klasskamrater är att vara just läsare. Vad tänkte - kände - tog du med dig från din läsning.

Några allmänna förhållningsregler som bör gälla under denna kurs:

Alla texter betraktas som fiktiva. Det betyder förstås inte att det inte går an att skriva om egna upplevelser och erfarenheter – vad skulle man då annars skriva om? Men det här är ingen kurs i självbiografiskt skrivande. I vilken utsträckning du använder dig av egna upplevelser förblir med andra ord din egen lilla hemlighet.  I den mån det förekommer ett ”jag” i texterna talar vi alltså alltid om ”berättelsen/textens jag” eller om ”berättarjaget”.

Alla texter stannar också inom ramarna för kursen. Det betyder att om du skulle vilja visa någon utomstående (en vän, man, hustru, sambo, barn) någon av kursdeltagarnas texter måste du först be om lov.

OBS! Att det är viktigt att du håller deadline för såväl din egna texter som läsning av gruppens texter!


Jag ser fram mot att få ta del av och lära känna era texter och synpunkter!