# Studerandehandbok
19. Kunskapskontroller och betyg
Kunskapskontroller - en översikt
En kurs innehåller vanligtvis flera olika typer av kunskapskontroller, anpassade efter kursens lärandemål. Vilken typ som används beror på lärandemålens innehåll och framgår alltid i kursplanen. Olika kunskapskontroller används för att ge dig möjlighet att visa att du uppnått kursens lärandemål, både på grundläggande och avancerad nivå.
Här är några exempel på kunskapskontroller som kan förekomma:
- Skriftlig hemtentamen
- Skriftlig eller muntlig redovisning av veckouppgifter
- Muntligt förhör
- Olika typer av muntliga presentationer
- Klassisk salstentamen
Veckoinlämningsuppgifter
De flesta kurser innehåller veckoinlämningsuppgifter som du arbetar med under en vecka. Här kan du få max betyget Godkänt. Varje vecka förutom sista veckan ska en veckoinlämningsuppgift göras. Uppgiften syftar till att du ska fördjupa dig i och tillämpa veckans innehåll, såsom föreläsning, kurslitteratur, annat kursmaterial och workshops.
- Lärandemål: Vilka lärandemål som testas i varje veckouppgift beskrivs i uppgiften. Flera lärandemål kan testas i samma kunskapskontroll.
- Ett lärandemål i taget: Under kursens gång testas de olika lärandemålen, oftast bara en gång.
- Väl godkänt: Om ett lärandemål är omfattande eller om det går att uppnå på en högre betygsnivå än vad veckoinlämningsuppgiften kan mäta återkommer lärandemålet i senare kunskapskontroller där det högre betyget går att uppnå.
Hemtentamen och muntligt förhör
Kurser avslutas oftast med kunskapskontroller som kan ge betyget Väl godkänt. De två vanligaste är:
- Hemtentamen:
- Lärandemål: Vilka lärandemål som testas i en hemtentamen beskrivs i själva hemtentamen.
- Godkänt eller Väl godkänt: Vad som krävs för de olika betygsnivåerna framgår beskrivs i själva hemtentamen. Ofta delas tentan in i en del för G-frågor och en för VG-frågor.
- Har en begränsad tidsperiod för genomförandet, kortare än veckouppgifterna. Tiden för att genomföra hemtentamen bestäms av kursansvarig, utifrån vad den anser vara rimligt. Vanligtvis har du en längre tidsperiod där du själv väljer när du gör din hemtentamen. Men tänk på att om du väljer att göra den under helgen så kan du inte få svar på eventuella frågor som kan dyka upp. Vår rekommendation är att du gör din hemtentamen under vardagar.
- Muntligt förhör: Ytterligare en kontroll där du kan få betyget Väl godkänt.
- Lärandemål: Vilka lärandemål som testas i ett muntligt förhör anges i beskrivningen för det muntliga förhöret.
- Godkänt eller Väl godkänt: Vad som krävs för de olika betygsnivåerna anges i beskrivningen för det muntliga förhöret.
- Har en begränsad tidsperiod för genomförandet, 8-10 minuter.
Omprov och kompletteringar
Du erbjuds totalt tre chanser att klara en kunskapskontroll. Det innebär att efter ordinarie tillfälle har du möjlighet till ytterligare två omprov eller kompletteringar. Omprov gäller bara för den som fått IG eller har varit frånvarande vid ordinarie tillfälle. Har du blivit underkänd eller missat dessa tre tillfällen kan det finnas möjlighet att göra omprov eller motsvarande nästa gång kursen går. Det vill säga tillsammans med nästa årskull - förutsatt att det finns en sådan efterföljande årskull.