# Studerandehandbok
3. Yrkeshögskola
Hösten 2009 startade en helt ny utbildningsform i Sverige, Yrkeshögskoleutbildningen, även kallad YH. Målet med utbildningsformen är att alla studenter ska ha ett jobb direkt efter examen.
Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform som är statligt finansierad, avgiftsfri för den studerande och studiemedelsberättigande. Yrkeshögskoleprogram tas fram och bedrivs i samverkan med arbetslivet i den aktuella branschen. För att snabbt kunna täppa igen luckor på arbetsmarknaden med hjälp av rätt kompetens.
De två viktigaste grundstenarna i yh-utbildningar är teori och praktik, den praktiska delen sker kontinuerligt under utbildningens gång och kallas för LIA, Lärande i arbete. Under LIA utvecklas de studerandes kompetens både praktiskt och teoretiskt och de får en chans att bygga sitt nätverk och knyta an till arbetslivet.
Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) ser till att utbildningarna inom yrkeshögskolan har god kvalitet och kommer med generella riktlinjer som ska föra Yrkeshögskolan framåt. MYH är en statlig myndighet som arbetar åt utbildningsdepartementet.