SQL betyder Structured Query Language. Det används för att kommunicera med relationsdatabaser.
SQL kan användas till att:
- skapa, hämta, redigera och ta bort data ur databasen;
- skapa och hantera databaser;
- designa och skapa databastabeller;
- utföra administrativa uppgifter som t. ex. ställa in säkerhetsnivå, hantera användare, importera/exportera data mm.

SQL följer en standard. Det betyder att alla relationsdatabser använder samma SQL. Det stämmer i teorin men inte i praktiken. Alla databaser har legt till små förändringar i hur man skriver SQL. Men tankegången och logiken är likadan för all relationsdatabaser.

SQL kan delas upp i fyra delar. Rättare sagt de funktioner man använder i SQL kan delas upp i fyra delar beroende på vilken sorts uppgift de har.
1. Med SQL kan man hämta data som redan finns i databasen. Den delen av språket heter Data Query Language eller DQL. Query betyder fråga eller förfrågan. Man ställer alltså en fråga till databasen och databasen svarar med data.
2. Med SQL kan man skapa databaser och ge dem struktur. Den delen av språket heter Data Definition Language eller DDL. Man definierar hur databasen och data ska struktureras.
3. SQL kan användas till att begränsa tillgången till databasen. Det är viktigt att endast de som har rättigheter att komma åt data kommer in i databasen. Den delen av språket heter Data Control Language eller DCL. Man kontrollerar alltså vem som har tillgång till databasen.
4. Med SQL kan man lagra data i databasen, redigera data som redan finns i databasen eller ta bort data som finns i databasen. Den delen av språket heter Data Manipulation Language eller DML.
Lägg märka till skillnaden mellan punkterna 1 och 4. Vid punkt 1 tittar man endast på data som finns i databasen. Man ändrar inte databasen på något sätt. Man läggar inte till något, man tar inte bort något och man ändrar inget. Det gör man vid punkt 4. De tre funktionerna vid punkt 4 ändrar databasens innehåll.

Senast ändrad: fredag, 26 februari 2021, 21:31