DB introduktion
Idag används databaser så mycket att vi inte ens tänker på det när vi använder dem. Man brukar säga att det går inte en dag utan att vi inte använder mjukvara. Man kan lägga till att det går inte en dag utan att vi använder en databas. Mycket av mjukvaran vi använder idag är kopplad till en databas. De flesta webbplatser och appar vi använder är kopplade till en databas.

Här kommer några exempel på situationer när en databas används.
Handla i affären 1
När man ska betala i affären skannas streckkoden på produkterna. Kassaapparaten är kopplad till en databas med produktinformation. Informationen från streckkoden skickas till databasen. I databasen minskas antalet av den här produkten eftersom man nu har ett exemplar färre. Produktens pris skickas från databasen till kassaapparaten och det visas på en skärm. Om antalet av den här produkten går under en viss gräns då kan man ställa in databasen så att den lägger en order automatiskt för att fylla på lagret. De som jobbar i affären kan när som helst kolla upp hur många ex av en viss vara de har i databasen.

Handla i affären 2
När du betalar med ditt kort i affären skickas ett meddelande till din banks databas. Där kollar man upp om ditt konto har tillräckligt med pengar för att betala för köpet. Om summan på ditt konto är lägre än summan för köpet avslås köpet. Om summan på kontot är högre än summan för köpet godkänns köpet. Summan på ditt konto minskar med summan för köpet medan summan på affärens konto ökar med summan för köpet. Köpet lagras alltså i bankens databas. Även om köpet inte går igenom så lagrar man att du ville betala med kortet men att summan på kontot inte var tillräckligt högt. Innan köpet godkänns av banken kan databasen kolla att kortnumret inte finns på en lista av stulna kort.

Surfa på nätet
De flesta webbplatser är kopplade till en databas. Anta att du vill köpa en bok. Du besöker en webbplats som säljer böcker. På webbplatsen kan man se böcker indelade i kategorier. Du kan söka efter böcker. Du kan söka på titel eller författare eller ämne. All den här informationen finns lagrat i webbplatsens databas. Annan information som bokhandlaren lagrar om boken är ISBN-nummer, pris, utgivare, recensioner, beskrivning osv. En bok kan tillhöra flera kategorier. En bok om databaser kan finnas i kategorierna databaser, programmering, IT, bästsäljare, rekommendationer mm. Informationen kan användas av bokhandlaren till att öka försäljningen. Man kan t ex titta på alla kunder som har köpt en viss bok och försöka komma fram till vilka andra böcker de skulle kunna vara intresserade av.

Försäkring.
Du har köpt en bil och ska försäkra den. Innan försäkringsföretaget kan tala om för dig hur mycket det kommer att kosta tittar de i flera databaser för att få information om dig och bilen. De kan t ex kolla upp hur ofta den här bilmodell har problem. Hur ofta är modellen inblandad i krockar. De kan kolla upp information om dig och dina försäkringshistorik. Har du krockat tidigare? Hur ofta? Det tittar på var du bor. All den här informationen är lagrat i databaser.

Vad är en databas?
En databas är
- en samling av data som är relaterade till varandra på ett logiskt sätt
- en samling data som delas av flera användare
- en samling data som innehåller en beskrivning av datasamlingen, dvs. en beskrivning av sig själv.
- är skapad på ett sådant sätt att det möter en organisations behov av databehandling

En databas är en stor samling data som innehåller så få dubbletter av data som möjligt. Allt ska helst lagras endast en gång.
Flera användare har tillgång till databasen. Det betyder att man oftast kommunicerar med en databas över ett nätverk men inte alltid.
Databasen innehåller en beskrivning av sig själv. Tack vare beskrivningen kan vi flytta en databas från en dator till en annan.
En databas är oberoende av programmen som kommunicerar med den. Data ur en databas kan användas av många olika program, webbplatser och appar. Databasen är inte beroende av de här programmen.

Data lagras i tabeller i en databas. Varje kolumn i tabellen representerar något, som t ex ett namn, en adress eller priset på en vara. Data lagras som rader i tabellerna. För att kunna hitta i tabellen finns det en kolumn som innehåller rad-id. Datan i den här kolumnen är unik. Den kolumnen kallas för nyckel.

I den här kursen kommer vi att använda databasen MySQL. För att kunna kommunicera med an databas behöver man något som heter databasklient. I videon används en databasklient som heter PopSQL. Eftersom den inte är gratis kommer vi inte att använda den. Istället kommer vi att använda en databasklient som heter HeidiSQL. För att ladda ner HeidiSQL klicka här. Eller klistra in den här adressen i adressfältet i webbläsaren: https://www.heidisql.com/download.php

MySQL:

Se video från 2:36 till 23:10.

Senast ändrad: fredag, 26 februari 2021, 21:23