Javascript

Javascript är ett språk skapat för webben. De flesta webbsidor använder Javascript idag. Alla webbläsare på datorer, tv-apparater, spelkonsoler, surfplattor och smarta telefoner kör Javascript. Det gör att Javascript är ett av världens mest använda programmeringsspråk. Tillsammans med HTML och CSS utgör Javascript den treenighet som alla webbutvecklare måste lära sig.

Om man siktar på att lära sig JS så att man kan jobba med det så siktar man på att bli webbutvecklare. Det innebär att man kommer att skriva kod till webbsidor. Den här kursen är första steget. Här kommer vi att lära oss grunderna i JS. Grunderna i JS är likadan som grunderna i många programmeringsspråk. Skulle man känna att man vill prova på ett annat programmeringsspråk så har man redan en bra grund efter den här kursen.

JS kan idag köras på servern också. Då använder man ett program som heter Node.

I den här kursen kommer vi att köra JS i webbläsaren. En webbläsare är ett program som ska visa en webbsida så som det är designat. En webbsida består av tre olika "språk": HTML, CSS och JS. Jag satte språk inom citationstecken eftersom bara JS kan kallas för programmeringsspråk. Med HTML bestämmer man vad som ska visas på webbsidan. CSS bestämmer hur det ska se ut. Och JS bestämmer hur webbsidan ska bete sig.

När man surfar till en webbplats skickas en signal från webbläsaren till en servern. Signalen talar om för servern att vi vill webbplatsen. Servern skickar webbplatsens kod till webbläsaren. Koden är en blandning av HTML, CSS och JS. Webbläsaren börjar läsa koden rad för rad och börjar skapa en visuell representation av koden och det är det vi ser som en webbsida.

Webbläsaren läser alltså koden rad efter rad. Den börjar med rad ett sen läser den rad två sen rad tre osv. Webbläsaren tolkar HTML, CSS och JS separat. Den har inbyggda funktioner för att klara av det här. Den har en funktion för att hantera HTML, en funktion för CSS och en funktion för JS. Resultatet av de här tre funktionerna är en webbsida som man ser i webbläsaren. Vi kan alltså använda en webbläsare till att köra vår JS kod.

Varje webbläsare har ett verktyg som låter oss titta på koden som en webbsida är skapad av. Verktyget heter Element Inspektor och man kan öppna den genom att trycka på F12 på tangentbordet. Vi kommer att kalla verktyget för inspektören. I inspektören finns flera tabbar. En av dem heter Console och här kan man både se utskrifter från JS och köra JS-kod. Vi kommer att kalla den fliken för konsolen. Det är här vi kommer att det vi skriver ut med JS.


Senast ändrad: tisdag, 16 februari 2021, 19:39