Vi börjar med en liten ändring. I introduktionen följde vi en video som berättar hur man installerar MySQL på sin dator. Om ni redan har gjort det och lyckats med det är det bra. Ni är klara med installationen. Ni som inte har gjort det än kan titta på den här videon. Här finns ett enklare sätt att installera MySQL. Vi ska installera ett program som heter XAMPP. XAMPP installerar MySQL åt oss med rätt inställningar.

I den första installationsvideon finns det också instruktioner för att installera ett program som heter PopSQL. Det programmet kommer vi inte att anävnda.

Ladda ner XAMPP här: https://www.apachefriends.org/index.html

Dubbelklicka på den nerladdade filen för att starta installationen.

Det är möjligt att ni får ett meddelande om att ert antivirusprogram är igång och att det kan påverka installationsförloppet. Det här är bara en varning. Stäng inte av antivirusprogrammet. Välj att fortsätta med antivirusprogrammet igång.

Under installationsprocessen kommer ni att se att XAMPP installerar mer än bara MySQL. Ni kan bocka ur allt förutom MySQL, Apache, PHP och phpMyAdmin. Gå vidare.

Ni kommer att få ett förslag om att installera XAMPP i mappen C:\xampp. Acceptera det och gå vidare. Om ni får ett förslag om att installera programmet på en annan plats så ändra det till C:\xampp. Gå vidare.

Nu har vi gjort alla valen vi ska göra och vi kan klicka Nästa på varje fråga. Installationen börjar.

Under den här processens gång kommer ni att bli tillfrågade om ni vill tillåta Apache tillgång till Internet. Det vill vi. Klicka på Allow access.

När installationen är klar kommer ni att få två frågor. 

1: Start XAMPPs kontrollpanel när installationen är klar. Det alternativet brukar vara ibockat. Om den inte är det bocka för den så att vi får igång kontrollpanelen. 

2: Välj språk. Alternativen är engelska och tyska. De flesta kommer att välja engelska här.

Kontrollpanelen i XAMPP ser ut så här:

XAMPP Control Panel


Klicka på Start till höger om MySQL. När bakgrunden för texten MySQL blir grön då är MySQL igång.

Kolla in den här videon som beskriver hur man installerar XAMPP: 


Vi behöver också ett program som heter HeidiSQL. Den hittar ni på adressen

https://www.heidisql.com/download.php

Klicka på länken Installer, 32/64 bit combined för att ladda ner programmet.


MAC

HeidiSQL fungerar inte på MAC. Det finns ett prgram som fungerar lika bra och det är MySQL Workbench. MySQL Workbench kan man ladda ner här:

https://dev.mysql.com/downloads/workbench/

Välj macOS under "Select operating system".

Den här videon visar hur man kommer igång med MySQL Workbench.


Senast ändrad: torsdag, 28 januari 2021, 14:06