Att skicka in till förlag
Att tänka på när du skickar in ett manus till ett förlag
För det första: de allra flesta förlag vill ha manus på papperskopia, det går inte att e-posta in en fil eller skicka ett usb-minne.
För det andra: skriv ett kort följebrev. Försök inte sälja in ditt manus, det kan ge intrycket av att du inte tror på det. Ge bara relevant information. Om manuset är helt eller delvis självbiografiskt, om du har erfarenhet av den miljö som beskrivs, etc.
För det tredje så får förlagen in mängder av manus, mycket som är skräp, men mycket som är verkligt väl bearbetat. Du kan inte fuska. Den tid då du kunde skicka in ett halvfärdigt manus och få hjälp av ett förlag att färdigställa det är för länge sedan förbi. Visst finns det undantag, om du är känd eller har en verkligt sensationell historia. Så tänk på det. Slarva inte. Arbeta ditt manus så klart du bara kan. Annars är du chanslös.
Det fjärde är att det är människor som sitter på förlagen. Det är inte gudar med en absolut objektiv bild av ett manus kvalitéer och möjligheter. Många kända manus har blivit refuserade. Pippi Långstrump, Harry Potter; flera förlag som inte trodde på det. Susanna Alakoskis Augustvinnare: Svinalängorna.
Med andra ord: alla redaktörer/förläggare kanske inte förstår ditt manus kvalité. Så du ska skicka till flera förlag. Det finns en branschtidskrift som heter Svensk Bokhandel.
Den kommer ut var fjortonde dag och oftast som en tunn tidskrift. Men tre gånger per år kommer tjocka böcker ut. Vårens böcker, Hösten böcker och en om Barn och ungdomsböcker. Du får tag på den här tidskriften på bibliotek eller i bokhandeln. Läs igenom den noggrant, titta på de olika förlagens utgivning. Det finns över hundra förlag i Sverige. Men försök att ringa in ett antal förlag som har en utgivning där din bok skulle passa in. Gå sedan in på de förlag du har prickat för, se deras hemsida och se hur eller ens om de vill ha manus. En del vill inte det. Skicka runt till flera förlag samtidigt.
Orsaken till att man ska skicka till flera är att det oftast tar lång tid att få svar, och det är till och med så att ju längre tid det går innan du får svar, ju längre har din bok avancerat i processen, och det är positivt. Men det kan på de stora förlagen ta en fem-sex månader.
Om du så skulle få positivt svar från flera förlag: stäm ett möte med dem, träffa dem, och välj då förlag utifrån där du känner att ditt manus rönt störst förståelse, där du verkligen känner att de förstår vad du håller på med. En relation till en förläggare är ofta en mycket lång relation. Kanske tjugo-trettio år. Och då är det viktigt att den är bra.
Men räkna med en refusering. Rätt få manus antas på en gång. Det är här de flesta gör fel. Det finns en skillnad mellan en negativ refusering, där förlaget markerar att de inte alls är intresserad av manuset. Och en positiv refusering. Här gör många misstaget att inte se skillnad på en refusering och en refusering. Bonniers till exempel, antar nästan aldrig ett debutmanus i första vändan.
Nå, vad är skillnaderna då? En negativ refusering räknar ofta upp manuset brister och bara i förbigående nämner eventuella kvalitéer. Och de är ofta mycket tydliga med att de överhuvudtaget inte är intresserad av manuset.
En positiv refusering ser ut som så att förlaget börjar med att rada upp manusets förtjänster. Fantastisk historia, eget, starkt språk, intressanta karaktärer. Etc. Men att de i avslutningsvis nämner en brist. "Dock tappar författaren greppet om sin historia i slutet." Eller: "Författaren har en tendens att vilja berätta allt för mycket, så den känns överlastad." Eller som i mitt eget fall: "Dock glider romanens sista tredjedel över och blir alltför melodramatisk." De avslutar så med en formulering av typen: Därför tvingas vi avstå för publicering av ditt manus.
Det du ska göra är att höra av dig till förlaget. Är du osäker på om denna refusering var positiv eller negativ får du veta det då du hör av dig. Om refusering är positiv är det inte ovanligt att du får komma upp till förlaget och samtala med dem. Du kommer dessvärre inte att få veta så mycket mer matnyttigt, men du har fått en kontakt. En gräddfil då du skickar in ditt ombearbetade manus. Det finns författare som fått skicka in sitt debutmanus både två och tre gånger innan förlaget till sist antagit det.
I mitt fall så skrev jag om den melodramatiska sista tredjedelen och fick den så antagen på andra försöket.
Lycka till!
Erik Grundström