Hur läser man en text?

Att få sin text läst, belyst och kommenterad ur någon annan människas perspektiv är en ovärderlig hjälp för att utveckla sitt skrivande – liksom att själv närläsa andras texter. Av den anledningen är läsning av varandras texter och diskussioner kring/respons på dessa texter en av de stora byggstenarna på den här utbildningen.

Vad vi är ute efter är att hitta textens potential och utvecklingsmöjligheter! En av de viktigaste sakerna – och svåraste! – i litterär gestaltning är det att varken säga för mycket eller för lite. Läsande är ju till en inte obetydlig del också något som pågår i läsarens fantasi. Som läsare ser vi saker som vid närmare eftertanke faktiskt inte står i texten. Även det motsatta kan vara tänkbart: att sådant som läsaren redan begripit står skrivet i klartext. Som läsare vill vi varken känna att vi inget begriper eller att författaren tror att vi inget begriper.

En viktig sak att bidra med när du läser någon annans text är helt enkelt att berätta om din läsupplevelse! Så här skriver Olof Lagercrantz i sin bok ”Om konsten att läsa och skriva”: Om alltså femtio procent av en bok är skriven av läsaren, blir följden att boken blir bättre ju mer begåvad denne läsare är och ju mer kärlek han lägger ned på läsningen. Gud give oss alla, som skriver, goda läsare!

Marianne Sällström

Senast ändrad: torsdag, 19 maj 2016, 14:12