Instruktionsbok

Startsida: Moodle - Folkuniversitetets lärplattform
Kurs: 5OS-FB-MKINSTR
Bok: Instruktionsbok
Utskrivet av: Gästanvändare
Datum: torsdag, 21 november 2024, 20:49

1. Steg

Det första du skall göra är att kontrollera kursens inställningar. Uppe till höger har du ett kugghjul och om du klickar på den har du alternativet ”redigera kursinställningar”.


På nästa sida skall du kontrollera startdatum och slutdatum så att de överensstämmer med HELA perioden kursen avses användas. Alltså inte enbart för ett genomförande.


Kursens korta namn får INTE ändras, däremot kan du ändra ”Kursnam” om du så önskar.


Det korta namnet måste vara unikt för plattformen.

Kurssammanfattningen är inte alltid viktig att fylla i och inte heller kursbild. Däremot kan det vara roligare med en egen kursbild än den av plattformen autogenererade. Någonting särskilt för just din kurs kanske? Testa att spara och sedan gå till din ”Mitt Moodle” och se resultatet. Observera formatet för bilden som visas där.


2. steg

Under ”Kursformat” kan du välja lite olika format som din kurs visas för deltagare. Titta igenom alternativen och välj när du börjat fylla på kursen med innehåll. Ändringarna blir inte så tydliga förrän du fyllt på kursen med innehåll.

Under ”Filer och uppladdningar” kan du ändra möjligheten att ladda upp större filer.


Denna är inställd till 10Mb och bör inte ändras utan ett väldigt tydligt syfte.

Tänk så här:

-          Det är en sak att dela en Powerpoint EN gång till alla studenter.
-          Om kursen använder 10 inlämningar och har 10 studerande, och varje uppgift tillåter 100 Mb, så resulterar det i total datamängd: 1000 Mb bara för inlämningarna. Det är ganska mycket.
-          Syftet med Moodle är inte att lagra en hel del innehåll utan att samla innehåll och presentera det för de studerande, skapa möjligheter till progression och lärande. ALLTSÅ: kan du länka in materialet eller filen från någon annanstans? Videoklipp finns ofta på play-tjänster, till exempel.

 

Under ”Slutförandebevakning” kan du styra två inställningar:

Aktivera slutförandebevakning, är bra om den är på. Däremot kan ”visa slutförandevillkor” både hjälpa och stjälpa.
Tänk på att möta dina deltagare med den mängden information de kan ta in. Blir det för många instruktioner, även om de är tydliga, så är det ofta lätt att sluta läsa.

Klicka på Spara och visa för att fortsätta.


3. steg

Uppe till höger kan du som har behörighet klicka på knappen ”Aktivera redigering”. Då kan du börja fylla kursen med innehåll.

När du klickat på denna knapp ändrar sig utseendet på kursen. Det tillkommer ett gäng pilar, pennor och ”redigera”-länkar.




Som du ser tillkommer en rad längst upp. Denna kallar vi för ”topp” och den är speciell.

Om vi väljer ett annat kursformat, kommer ändå det som ligger här uppe att synas. Det kan innebära att navigeringen inte förenklas utav ett annat kursformat och därför skall vi bara ha kursens forum och kanske en mindre logotyp eller banner här uppe. Inte mer.


4. steg

För att lägga till text eller bild direkt på kursens sida här, klickar vi på lägg till ”aktivitet eller resurs” och väljer ”Etikett”

Favoritmarkera gärna denna, så blir den enklare att hitta nästa gång du behöver den.

 

I redigeringsrutan kan du lägga till text, bild, länk eller bädda in ett videoklipp som du vill visa.

Och resultatet efter Spara och återgå till kurs, kan se ut så här:

 

Etiketten kan du flytta runt i kursen, kopiera och hantera. Det är bra.

Om vi istället klickar på ”Redigera” för ämnet, väljer ”redigera ämne” och fyller i text här…

Så hamnar det ovanför etikettens text.

Jättesmart tänker du. Tänk att du fyller på med mycket text och några bilder, här i sammanfattningen. Till att börja med, är det då en sammanfattning?
Nej, i sammanfattningen för ämne skall vi inte lägga in text eller bild, även om den fungerar på samma sätt som redigeringen för en etikett. Eftersom, det inte är en etikett. Det påverkar också funktionen om du senare väljer ett annat kursformat än det förvalda.


5. steg

För att provköra kursen och hur den ser ut för deltagare kan du klicka på ditt namn uppe till höger och välja "byt roll till..."

På nästa sida får du välja bland de för dig tillgängliga roller att byta till:


När du provkört färdigt byter du tillbaka till din förvalda roll genom att klicka uppe vid ditt namn och välja "Återgå till min normala roll".

Notera att du i olika kurser kan ha olika roller. I en kan du vara studerande och i en annan icke-redigerande.
Detta har inte med din yrkesroll att göra, utan beskriver vad du kan och inte kan göra i plattformen.